Szabad a gondolat, bármit alkothatsz.

Kreatív óra

Kreatív óra

Bevezető a kreatív órákhoz

"Soha nem veszítek. Mert vagy nyerek vagy tanulok." - Nelson Mandela

2021. november 05. - Szivacsagy

Daczi Sándor vagyok, tanító. Egy kecskeméti iskolában dolgozok, a matematikát tanítom az alsós osztályomnak. Lehetőséget kaptam, hogy heti egy alkalommal kreatív órát tartsak nekik.

Olyan órákat szeretnék készíteni a diákjaimnak, ahol a kreatív gondolkodásukat fejlesztem. Ehhez lesznek másfajta feladatok is, például koncentrálást, logikai gondolkodást erősítő gyakorlatok, de a lényeg az, hogy elszakadjunk a "normálistól", keressük a különleges, másfajta megoldásokat, lépjünk ki az iskolai rutinból.

Mi is számomra a kreativitás? Már létező dolgokat máshogy használunk fel. Például ott a rádió feltalálása. Megalkottak már egy adókészüléket, volt már vevőkészülék, csak ezek különálló egységek voltak, és nem tudták, hogy mire lehetne használni őket. Vagy az emlékeztető matricák (post - it-ek). Feltaláltak egy enyhén tapadó ragasztót, aztán évekig ott állt a laboratóriumba, mert nem volt hozzá felhasználási ötlet.

240978882_10216938265727691_7492517897052461168_n.jpg

Pedagógusként a jövőre készítem fel a gyerekeket, de ezt a jövőt nem ismerjük. Ha olyan emberek kerülnek ki az iskolából, akik meg merik kérdőjelezni a dolgokat, szerteágazó,  problémamegoldó a gondolkodásuk, és egy  felmerülő akadály  esetén nem a nehézséget látják, hanem egy megoldandó feladatot, akkor sikeresnek fogom érezni ezt a kezdeményezést.

Hogyan kezdem el? Bemutatókkal, beszélgetésekkel, játékos feladatokkal.

Direkt kerülni fogom a számokat és a leírásokat. Ne érezzék azt, hogy ez egy tanítási óra. Állandóan kérdezzenek, gondolkodjanak inkább. Nincs rossz kérdés vagy megoldás 

Az órák leírását, feladatait, eredményeit folyamatosan megosztom ezen a blogon.

kreativora.blog.hu@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kreativora.blog.hu/api/trackback/id/tr1216746682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása